Skyddande skägg

Skägg är inte bara snygg, det är skyddande också – forskare i Australien har nämligen bevisat att män med skägg är bättre skyddade mot UV-strålningen från solen och det innebär också att dessa håriga män är bättre skyddade mot hudcancer än slätrakade.

”Mest anmärkningsvärt är kanske att skägget blockerar upp till 95 procent av UV-strålningen från solen, vilket i sin tur gör att en person med ansiktsbehåring är bättre skyddad mot hudcancer än en som är slätrakad. Det framgick när forskare lämnade ett antal skyltdockor med och utan skägg ute i den australiska öknen, för att se hur de absorberade strålningen.” läs om fler skäggfördelar här.

Som citatet ovan avslöjar så är det inte bara snyggt med skägg, det är hälsosamt också! Men det är heller inte bara cancer som skägget skyddar mot. Du håller dig även ung längre, eller i alla fall din hud eftersom att denna inte utsätts för lika mycket påfrestningar när skägget är för. Likaså fungerar det som en rustning mot pollen, så med skägg är du i mindre risk utsatt för att drabbas av hösnuva eller allergiska besvär eftersom att skägget fångar upp de irriterande partiklarna. Men den främsta punkten för framförallt yngre män är att skägg också skyddar mot akne – för när man inte rakar hakan så minimeras nämligen risken för inåtväxande hårstrån och man slipper då också bakteriella infektioner.

Ta hand om skägget

Bara för att man har skägg betyder det inte automatiskt att man blir snygg dock, som många faktiskt tror. För att skägget ska vara snyggt och ge dig en snygg look behöver du både vårda, ta hand om och styla ditt skägg. Som tur är så har vi delat med oss om tips på detta i en enkel guide – och den kommer du till genom att klicka här!