Skäggets bästa vän

Ett skägg sköter inte sig självt, om någon nu trodde det. De allra flesta måste ta hand om sina skägg för att det inte ska bli en lätt obehaglig upplevelse.

Den som har skägg upplever ofta att huden under skägget börjar klia, att skägget blir sprött och bryts, och eller att skägget blir svårt att reda ut. Det finns en lösning på dessa problem, och den lösningen heter skäggolja. Oljan gör skägget mjukare, mer lättfriserat, och lättare att kamma.

Skäggolja består av en eller flera vegetabiliska oljor. Vilka oljor som ingår varierar mellan olika tillverkare, men ofta ingår argan- eller sheaolja. En del skäggoljor innehåller också doftämnen, medan andra inte doftar något annat än det som den eller de oljor som ingår gör.

Skogshuggare med skäggMen skäggolja har också andra effekter på skägget. Oljan har antiseptiska egenskaper, som minskar mängden bakterier i skägget. Oljan minskar också risken för svamp i skägget. Kan man få svamp i skägget? Ja, det kan man, och det är t.o.m. ganska vanligt. Om man får flagor i skägget beror det på svamp, och det bästa sättet att få bort den är att använda en bra skäggolja, säger barberaren Marcus Mendes till Expressen.

För bästa resultat bör man kombinera skäggoljan med en bra skäggrengöring. Tvätta skägget med skäggtvål eller –schampo, kamma skägget och massera sedan in oljan i fuktigt skägg. Skäggolja finns idag att köpa i nästan alla butiker som säljer skönhetsprodukter.

Hur gjorde man då på stenåldern? Det här är inte en sajt som handlar om historia och arkeologi, men en sak kan vi ändå säga med säkerhet: skäggen utsetts för andra påfrestningar idag än förr i tiden. Till att börja med tvättar vi oss oftare idag, och det torkar ut huden och även skägget. Sedan ska sägas att många skäggbärare förr nog också hade besvär av olika slag.