Män + Yoga = Sant

Nu börjar även män upptäcka vilken effekt yoga har på både kropp och själ. Yogaklasser för endast män har startat i ett hälsocenter i Ängelholm med syftet att undvika press och skapa bekvämlighet. Detta är uppskattat av flera män i staden som nu kan träna både smidighet och styrka på samma gång.

Hälsocentret Spira i Ängelholm har nu startat en nybörjarkurs i yoga där enbart män är välkomna. Som Janny Terfelt beskriver i en artikel på Helsingborgs Dagblad har efterfrågan varit väldigt hög kring yoga just för män, och man har nu lyckats uppfylla behovet.

Syftet med klasserna är att männen lättare ska kunna öppna upp sig och samtidigt känna sig bekväma. Genom att ha könen uppdelade behöver inte männen, som oftast är mer stela, känna sig pressade och obekväma under träningen. Träningsgrupperna brukar bestå av ungefär åtta män i åldrarna 20 – 59 år. Men självklart är männen med i andra yogaklasser också, där både kvinnor och män är välkomna att delta.

Varför ska man träna yoga?

Egentligen behöver alla utöva rörlighetsträning, men många prioriterar styrketräning och kondition istället för att det känns mer ansträngande och effektivt. Men speciellt som löpare är det extra viktigt att ta sig tiden. Ett pass behöver inte ta mer än 15 minuter för att träna sig fram till bättre löpsteg. Det ända som krävs är sköna träningskläder från till exempel Hangmatta och en stor flaska vatten.

Det är många som förknippar yoga med andlighet och meditation, men som Monika Björns säger i en artikel på Göterborgs Posten, är det inte alltid just det som yogapasset kretsar runt. Det finns många olika yogastilar där upplägget på träningen varierar beroende på instruktör. Ibland kan fokus ligga på smidighet och explosivitet medan andra kan handla om renodlad andning och stretch. Det gäller helt enkelt att välja rätt typ av yoga för att det ska passa just sig själv.