Framtidens hårfön

Har du långt hår, som tar tid på sig för att torka? Eller vill du bara ge dina hårstrån en behandling utöver det vanliga? Och har du pengar över? Då ska du kanske kolla upp det senaste när det kommer till hårfönar.

Dyson, som i vanliga fall mest tillverkar dammsugare, verkar kunna en del om blås också. De skickade sina 103 ingenjörer på hårstylistskola, lade ner 70 miljoner dollar på utvecklingsarbete under 50 månader, och resultatet blev hårfönen Supersonic. Den ser inte riktigt ut som en normal fön, den fungerar inte som en vanlig fön, och den kostar betydligt mer än vad en hårfön brukar göra.
Hårfönen styrs av en mikroprocessor, och luftströmmen drivs av en motor i skaftet, som roterar med upp till 110 000 varv per minut.

Motorn är bara 27 millimeter bred, men levererar tack vare sin höga hastighet 13 liter luft i sekunden. Lufttemperaturen mäts och justeras av mikroprocessorn, för att alltid ligga på den nivå som är bäst för håret. Förutom att ta arbeta med produktutveckling, och försöka ta fram en så tyst och effektiv fön som möjligt, studerade man även hur hår fungerar, hur det reagerar på påfrestningar, hur det håller sig friskt och hur man bäst gör för att styla det.

Supersonic är lättare än en vanlig hårfön, och de olika munstyckena fästs med magneter, precis som laddaren på en MacBook. Det som är verkligt revolutionerande är dock snabbheten: det går betydligt snabbare att torka håret med den här fönen än med en vanlig.

Den enda nackdelen, enligt de bloggar som vi har tagit del av, är att den låter mycket. Det verkar alltså som Dysons ingenjörer inte lyckades med ljudbiten, fast de försökte.

Än så länge finns fönen bara att köpa från Dysons nätbutik. Den finns i två färgställningar, fuchsia och vitt, och levereras med två munstycken, en diffuser och en non-slip mat.