Att dofta gott

Men doft handlar mycket om parfym, men inte allt sitter i denna doftspray. Det sitter även i kläderna när vi tvättat dessa, beroende på om man har tvättmedel givetvis. Vissa använder ättika för att på ett miljövänligare sätt göra rent sina plagg. Men om kläderna trots tvätt inte luktar gott, vad kan det bero på?

 

Det är inte bara trevligt för en själv att lukta gott, det påverkar hela omgivningen. Studier visar att doft är väldigt viktigt när man väljer partner. En god parfym, som till exempel creed aventus är alltså ett steg på vägen.

 

Få din tvätt att lukta gott

I en artikel i Expressen listas fyra olika orsaker till dålig lukt hos nytvättade kläder. Det kan dels vara att kläderna inte har fått torka ordentligt efter torktumlaren, kanske att du tryckt i lite för mycket kläder på samma gång i maskinen, eller att de inte vara där tillräckligt lång tid. Det kan även vara så att du tvättar dina kläder med sura handdukar, alltså handdukar som varje gång de blir blöta luktar surt. Se till att handdukarna är helt torra innan du blandar dessa med övrig tvätt. Om du lämnat kläderna våta i maskinen för länge bildas det snabbt mögel och kläder sätts i en långsam förruttnelse som inte syns men som definitivt känns. När det sker kommer de alltid att lukta surt så fort de blir lite blöta, med andra ord är de i princip förstörda. Detta gäller inte minst handdukar som gärna drar till sig fukt eftersom det är deras syfte. Se även till att då och då tvätta din tvättmaskin, kör ett program på 95 grader med en skvätt ättika så blir den ren. För om tvättmaskinen luktar illa och är oren så kommer även kläderna att lukta illa när de tvättats i den. Enkel logik med andra ord.

 

Dessutom är det så att vegetarianer luktar godare än köttätare, något som det går att läsa om både här och här. Äter man mycket frukt och grönt så luktar ens kropp godare och även ens andedräkt. Ännu en anledning till att minska ned på det röda köttet alltså.