Återfukta huden

Under vintern förlorar huden mycket fukt, och blir lätt uttorkad. Men även på sommaren är det viktigt att återföra fukt till huden. Det svenska klimatet är sällan snällt mot huden, vilken årstid det än är.

Huden är människans största organ, och har flera uppgifter. Den ska skydda de inre organen, och också kyla ned kroppen genom att avge svett som avdunstar. Även om vi skyddar huden med kläder krävs det att man också tar hand om den.

AnsiktetFuktighetskräm för ansiktet

Att vistas utomhus innebär att man utsätter huden för elementen. Vind, regn, sol och kyla torkar alla ut huden. Men att hålla sig inomhus är inte heller något alternativ. Inomhusluften är torr i de flesta hus. Många av oss arbetar hela dagarna framför en dator, och sitter kanske flera timmar framför datorn hemma också, kanske för att uppdatera bloggen (haha!). Datorskärmen torkar ut huden i ansiktet, så sitt inte för nära. Köp en återfuktande ansiktsspray och använd den om du känner att huden stramar.

Många återfuktande produkter innehåller vatten. Dem ska man undvika när det är minusgrader ute, eftersom vattnet i värsta fall kan fyra i porerna. Tvätta därför inte ansiktet med vatten på morgonen. Behöver du rengöra fejset, använd olja. Det finns också flera återfuktande oljor att välja på, som man kan använda istället för ansiktskräm. En fördel som oljorna har är att de är mer lättflytande, och därför tränger ner djupare. Fettet i oljorna kan också hjälpa till att balansera oljig hy, eftersom fett löser fett. Prova t.ex. Aesop Fabulous Face Oil.

Tänk också på att döda hudceller kan ligga kvar i ansiktet, och göra det svårare för återfuktande produkter att tränga ned i huden. Badda ansiktet med vatten, ta en blöt handduk, och scrubba ansiktet med små, försiktiga cirkelrörelser.

Händerna

Även om många män idag tar hand om sitt ansikte, och det snart finns lika många skönhetsprodukter för manliga som för kvinnliga fejs, så finns det ett område där männen fortfarande är hopplöst efter. Detta område är händerna. Det anses inte vara riktigt manligt att använda handkräm, eller att använda vantar när det är plusgrader.

Men tar man inte hand om sina händer kommer de att åldras snabbare än resten av kroppen, och hur kul är det? Så strunta i vad andra tycker. Använd vantar när du fryser om händerna, använd inte för stark tvål när du tvättar händerna, och smörj in händerna åtminstone två gånger per dygn. Använd gärna en lite lättare handkräm på dagen, och en fetare innan du går och lägger dig.

Solen

Solen ger huden färg, och är dessutom en viktig källa till D-vitamin. Men solen är inte bara hudens vän. Den torkar även ut huden, även när man inte bränner sig i solen. Därför är det viktigt att återfukta huden när man varit ute i solen. Tänk också på att vi är olika solkänsliga, men nästan alla behöver låta huden vänja sig försiktigt. Så använd åtminstone solskydd de första dagarna som du är ute i solen, så att huden har en chans att vänja sig.